perjantai 23. joulukuuta 2022

Arkea Alanevalla

 Omat lapset liki jo maailmalla ja talo täynnänsä muiden lapsia. Vaikka tämmöisestä olen aina haaveillut, kovin myös romantisoin sijaisäidin tehtävän. Lapset saapuivat vähän varkain, sijaisvanhempien PRIDE -valmennuksen loppumetreillä. Olimme ajatelleet lyhytaikaisten sijoitusten olevan meidän juttu, mutta toisin kävi. Päätöksenteon hetkellä olo oli rauhallinen ja kaikki sujui omalla painollaan, ajattelimme tämän kuitenkin olevan oikea polku meille.

Lapsiin on luotu suhde, jokainen on löytänyt oman paikkansa meidän perheessä. Kalenterin pyörittäminen ja jokainen oikeaan paikkaan, sanaton ja selkeä sopimus että hoidan sen. Ja kalenteri-ihmisenä tykkään suunnitella arjen. Hierojana pystyn suunnittelemaan asiakkaat ja vapaat toimimaan meidän muun arjen kanssa. Hattua nostan sijaisvanhemmille, jotka  käyvät 8-16 töissä ja siihen hoitavat lapset ja heidän asiansa. Lasten kannalta hyvin selkeät jokapäivä toistuvat rutiinit luo heille turvaa ja huomaan omien ajatustenikin saavan kalenterista selkeyttä. Eli meidän arki pyörii viikosta toiseen samalla lailla.

Haluan antaa lapsille muistoja leipomusten tuoksusta koulusta tullessa. Haluan antaa muistot nipottaja sijaisäidistä, joka kuulusteli kokeisiin. Haluan luoda järjestystä päiviin, viikkorutiineihin ja tehdä juhlapyhien merkityksen tärkeäksi. Osa helppoa ja osaa joutuu viedä läpi toistojen kautta. 

Jo pelkkä vanhasta kodista lähtö tai vieminen, on lapselle traumaattinen kokemus. Miettii vain omalle kohdalle, mitä pakkaat mukaan kun ilmoitetaan että pakkaa tavarat, sinua tulee vieras pariskunta hakemaan? Alkuviikot lasten kanssa menikin uuteen paikkaan ja toisiimme tutustuessa. Vietimme kuherrusviikkoja. Luottamus syntyy ajan kanssa. Eri tahdissa kaikki me vastaanotamme ikävät kokemukset ja erilailla kaikki sen saman kokemuksen käsittelee. Näinhän se on lapsuudenperheissämmekin. Itselläni on pikkusisko ja -veli ja muistamme erilailla lapsuuden muistoja.


Huomenna jouluaatto. Koko joulukuu on otettu pienin askelin vastaan the aattopäivää. Tontut tuovat kirjeitä ja vihjeiden avulla löytyy pieniä lahjoja. Tontut myös kertovat kaikenlaista aattoon ja lahjoihin liittyvää. Josko poistaisi edes aavistuksen tuon jännittävän päivän varauksesta? Kaikkea kokeillaan, että innostus hiukan laantuisi. Kuitenkin muistaen, että joulu on lasten juhlaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti