torstai 4. toukokuuta 2023

Maailman kaunein nimi?

 Minun nimeni. Siitä minut tunnetaan. 

Tosin nimeni on aiheuttanut hämmennystä aina. Lapsena se oli oikea kivireki, koska kukaan ei osannut sanoa sitä, saatikka kirjoittaa. Se oli ärsyttävää. Olla huomion keskipisteenä eikä toinen ymmärrä mitä sanot. Nimestäni ei saanut muodostettua järkevää lempinimeäkään.  Vanhemmiten nimeään on alkanut kantamaan ylpeänä, koska toista samannimistä en ole Suomessa tavannut.

Lasten ollessa pieniä olin tietenkin äiti. Nyt harvemmin he enää äitiä huutavat, tytär kutsuu mammaksi ja olenkin miettinyt muodostuuko siitä kutsumanimi myös lastenlapsille sitten joskus kymmenien vuosien päästä :D !! Koska uudet lapset eivät kutsu  minua äidiksi, kuulen nimeäni todella paljon. Ja se on kyllä ihan mukavaa, paitsi päivinä kun se ei ole mukavaa. 

Miten paljon nimi antaakaan syvyyttä ihmiseen. Sanoessasi toisen nimen tuot esille paljon  muutakin kuin vain nimen. Tuot esille paikan missä asuu, perhetaustat, jopa ajatuksia ja mielikuvan ihmisestä. Monesti tutustuessa ihmiseen nimen mielikuva vaihtuu, melkeinpä nimi muuttaa muotoaan. Nimestä löytyy erilainen sointi ja se voi pehmentyä, toki voi se kyllä terävöityä ja saada matalamman äänen. 

Olisiko se sinun nimesi?


Meillä asuvilla lapsilla on lempinimet, joilla bioperhe ja työntekijät ennen meitä heitä kutsuvat. Meille tullessa yritin alkuun kutsua lempinimellä, mutta lapset pyysivät kutsumaan oikealla nimellä. Ja täysin ymmärrettävää, ettei vieras ihminen ja vielä se perheen äiti, voi kutsua nimellä jota lempinimeksi kutsutaan. Lempi lempinimen edessä kertoo mihin sitä käyttävä haluaa johdattaa kuulijan. Olet minulle enemmän kuin nimesi. Olet minulle l e m p i nimenä tunnettuna enemmän. 

Ajattelisin, ettei se lempinimi vie oikean nimen arvoa pois. Lempinimeä harvemmin käytetään virallisissa puheissa taikka vieraan kanssa keskustellessa. Venäjän kielessä nimeen kun lisätään tietty lopputavu, se tekee nimestä hellittelevän. Suomen kielessä tälläistä ei ole, vaikka se helpottaisi kovin kun se oma nimi ei vääntyisi ja kääntyisi vaan loppuun tulisi kaikille tuttu hellyyspääte.

Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Eipä tuo ole rakkautta vähentänyt vaikka ei meidän pojilla lempinimiä perheen sisällä ole, taikka kasvattanut vaikka tyttärellä on. Kaikki yhtä rakkaita, kolme virallista nimeä omistavaa upeaa yksilöä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti